La data de 10 iunie 2022, în sala multifuncțională a Bibliotecii Republicane Științifice Agricole a UASM, a avut loc panelul de discuții „Cum mă ajută AGRIS?”. Evenimentul a întrunit 16 cercetători și bibliotecari, utilizatori ai bazei de date AGRIS.
În cadrul panelului s-a discutat despre importanța și beneficiile AGRIS pentru cercetarea agricolă. Discuțiile au decurs într-un format interactiv, cu schimb de opinii. Cercetătorii și-au împărtășit opiniile și experiențele proprii, relatând situații concrete întâlnite în utilizarea bazei de date AGRIS. Participanții au remarcat faptul că AGRIS le este de un real folos în descoperirea informației agricole și utilizarea acesteia în cadrul proiectelor de cercetare, experimentelor, în luarea deciziilor relevante pentru sectorul agroalimentar etc. Totodată, cercetătorii au menționat faptul că graţie AGRIS are loc diseminarea rezultatelor ştiințifice ale cercetătorilor moldoveni și creşterea vizibilității lor la nivel mondial.
AGRIS în viziunea comunității agricole din Republica Moldova
„AGRIS, fiind una dintre cele mai vaste baze de date de literatură științifică din domeniul agriculturii, mi-a oferit posibilitatea să obțin valoroase publicații ale cercetătorilor din întreaga lume. Apelând de diverse ori la această bază de date, am remarcat că este construită/concepută astfel, încât noi, utilizatorii, efectuând căutări, din multitudinea rezultatelor care ne sunt oferite să avem posibilitatea sortării și filtrării informației în lista de rezultate ale căutării. Grație bazei de date AGRIS avem acces la importante surse de informare pentru studii şi cercetare”.
(Vasile Macari, dr. hab., prof. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„Baza de date AGRIS m-a ajutat enorm la identificarea celor mai noi/actuale studii și publicații ale cercetătorilor din lume, privind domeniul interesat – eficienţa investiţiilor în agricultură. Informațiile obținute din această bază de date mi-a facilitat scrierea cercetării fundamentale și aplicative a tezei de doctorat, fiind validată prin publicații științifice de profil din întreaga lume”.
(Nadejda Nazar, dr. conf. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„Prin gama vastă de subiecte în domeniul alimentației și agriculturii, AGRIS chiar este o bază de date valoroasă care ne pune la dispoziție conținutul agricol accesibil, utilizat intens și distribuit masiv în spațiul informațional global. Astfel, prin accesul la baza de date AGRIS nouă, cercetătorilor din Republica Moldova, țară cu venituri mici, ne este soluționată problema privind accesul la literatura științifică din domeniul agricol”.
(Valeriu Enciu, dr. hab., prof. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„În procesul activității mele de predare și cercetare, mă confrunt în mod constant cu nevoia de a căuta informații științifice. În acest sens mă ajută baza de date AGRIS, pe care o recomand constant studenților să o folosească, în special în perioada de pregătire pentru sesiune și elaborare a tezelor. Țin să menționez că la unele subiecte sunt mai multe șanse să găsești informație în AGRIS, decât în alte baze de date. De exemplu, la subiecte ce țin de pomicultura și viticultura în țări din același areal cu Republica Moldova (Polonia, România, Cehia, Serbia, Ungaria etc.), cele mai multe surse le găsesc în AGRIS”.
(Ananie Peșteanu, dr. conf. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„Pe lângă articole și monografii științifice, AGRIS conține un număr mare de rapoarte și teze științifice nepublicate. O interfață de bază de date clară și accesibilă ne ajută la efectuarea de căutări simple și avansate, la sortarea materialelor după relevanță și ne permite să utilizăm filtre convenabile. Un mare avantaj al platformei AGRIS pentru mine este multilingvismul. Deoarece vorbesc fluent 3 limbi (română, engleză și rusă), pot extinde foarte mult domeniul de aplicare al căutării mele. Mulțumim creatorilor platformei AGRIS pentru că au oferit oportunitatea de a profita de o gamă largă de oportunități!”
(Ana Chițanu, dr. conf. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„De câțiva ani folosesc baza de date AGRIS pentru a căuta informații. Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai complete motoare de căutare din domeniul agriculturii, pentru mine, ca autor de articole științifice, este de mare importanță și faptul că revista „Știința Agricolă” este reprezentată în această bază de date, ceea ce extinde posibilitățile de promovare a rezultatelor muncii mele științifice în comunitatea de cercetare și extinde legăturile cu colegii din străinătate”.
(Rita Golban, dr. conf. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)
„Am fost plăcut surprinsă aflând că baza de date AGRIS include o cantitate mare de teze și articole științifice ale cercetătorilor din Republica Moldova. Acest fapt contribuie la sporirea vizibilității publicațiilor din Moldova la nivel mondial și a șanselor de a fi citate de mai mulți autori.”
(Veronica Movileanu, dr. conf. univ., Universitatea Agrară de Stat din Moldova)