Colecția bibliotecii s-a completat recent cu un nou titlu de carte, autorii căreia sunt trei cercetători din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecţie a Plantelor, și anume, doamna Alla Gladcaia, doctor în științe biologice, domnii Leonid Volosciuc și Tudor Nastas, ambii doctori habilitați în științe biologice.
Monografia cu titlul ”Роль экстрактов из ревeня (RHEUM) в защите растений” a fost editată în rezultatul cercetărilor efectuate în cadrul proiectului Programului de Stat 20.80009.5107.27 „Elaborarea metodelor alternative de control al atropodelor dăunătoare în diferite cenoze agricole bazate pe mijloace și procedee ecologic inofensive” (Prioritatea II. Agricultură durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor).
Ce se cunoaște despre RHEUM? Reventul sau rubarba, o plantă ierboasă din genul RHEUM, originară din Asia centrală și orientală, este tot mai frecvent utilizată și în Europa, în medicină, cosmetologie și industria alimentară.
Elementul de „noutate” al acestei monografii se regăsește în rezultatele cercetărilor ce demonstrează posibilitatea de utilizare a rubardei pentru protecția biologică a plantelor. Cartea se face o contribuție esențială la dezvoltarea ecologică a agriculturii, prezentând metode de obținere și utilizare a extractelor de rubarbă pentru protejarea plantelor de agenți patogeni și dăunători.
Utilizarea în acest sens a substanțelor bioactive ale plantelor din genul RHEUM din familia Poligonaceae, creează perspective mari pentru dezvoltarea unor tehnologii inovative de procesare fără deșeuri (prin bioconversie) a rubarbei în agricultura ecologică, dar și pentru optimizarea tehnologiei de cultivare a rubarbei în condițiile Republicii Moldova.
Credem că monografia este un aport științific substanțial la atingerea obiectivului 2 al Agendei ONU 2030 privind promovarea unei agriculturi durabile și poate fi de un real folos tuturor celor interesați de protecția plantelor de cultură.