Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a Universității Agrare de Stat din Moldova vă invită să participați la trainingul online „Integrarea, descoperirea și utilizarea informației agricole în sistemul internațional AGRIS”, organizat în colaborare cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite, pentru comunitatea agricolă din Republica Moldova.
Trainingul AGRIS face parte din ciclul de activități dedicate Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis 2021 și se va desfășura online, pe platforma Google Meet, la data de 26 octombrie 2021, ora 10:00.
AGRIS – Sistemul Internațional pentru Știință și Tehnologie Agricolă – a fost conceput pentru colectarea, gestionarea și diseminarea informațiilor și cunoștințelor agricole, fiind susținut de o mare comunitate de furnizori de date, parteneri și utilizatori.
AGRIS reprezintă o bază de date publică globală multilingvă care oferă acces gratuit la aproximativ 13 milioane de înregistrări bibliografice, inclusiv peste 1 500 de seturi de date. Informațiile și datele incluse în AGRIS sunt indexate în baza tezaurului multilingv AGROVOC și sunt disponibile în peste 90 de limbi ale lumii.
În anul 2004 Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a Universității Agrare de Stat din Moldova a obținut statutul de furnizor oficial AGRIS în Moldova, iar în 2020 i se atribuie statutul de Hub AGRIS în Republica Moldova. Biblioteca a contribuit la baza da date AGRIS cu peste 5 000 de înregistrări, făcând disponibile la nivel mondial publicațiile științifice produse în Republica Moldova în domeniul științelor agricole.
Scopul trainingului constă în diseminarea și promovarea practicilor de succes ale AGRIS (strategii și facilități de căutare a informațiilor, standardizarea informațiilor, furnizarea de date în AGRIS, ghiduri de utilizare și materiale promoționale etc.). În cadrul acestei formări, urmărim și scopul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea infrastructurii informaționale și rolului instituțiilor agricole în diseminarea datelor și informațiilor agricole din Republica Moldova, astfel încât să putem contribui mai bine la creșterea vizibilității producției științifice din Republica Moldova la nivel internațional.
Formatori:
- Liudmila Costin, directorul Bibliotecii Republicane Științifice Agricole a UASM
- Viorica Lupu, director adjunct al Bibliotecii Republicane Științifice Agricole a UASM
- Vera Sobețchi, șefa Centrului Metodologie, Cercetare și Instruire
Pentru mai multe detalii și pentru a vă înregistra la acest eveniment vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresele v.lupu@uasm.md și uasmbiblioteca@gmail.com